Slavlje Orlova (©Starsport)
Slavlje Orlova (©Starsport)

Čudesni Milosavljev, pakleni finiš Orlova, Srbija ide na Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 19:39

Četa Tonija Đerone pobedila Sloveniju i u drugom meču u Kragujevcu sa 23:20. Briljirao naš golman, granitna odbrana i Đorđe Đekić kao "iks" faktor kada se lomilo u poslednjih pet minuta

Strepeli smo od Slovenije, proklinjali težak žreb, ali rukometaši Srbije idu na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj naredne godine. Posle +3 iz Celja (34:31), Orlovi su i u revanšu baraža u dupke punoj dvorani Jezero u Kragujevcu, pred 4.000 gledalaca, pobedli izabranike Uroša Zormana sa 23:20 (10:8). Nije bilo lako u revanšu, rezultat zavarava, bila je drama u poslednjih pet minuta, ali čelični živci čete Tonija Đerone su presudili, za veliko slavlje u srcu Šumadije.

U totalno drugačijem meču nego pre tri dana, sa jakim odbranama i odličnim učinkom golmana, četa Tonija Đerona se bolje snašla. Junak meča bio je fenomenalni golman Dejan Milosavljev koji je činio čuda na golu u finišu, kada su Slovenci pripretili. Imao je golman Berlina čak 16 odbrana.

Izabrane vesti

Bila je drama u poslednjih pet minuta, došli su Slovenci na +2 – 19:17 i 20:18, ali u finišu golovima Đekića (2), Radivojevića, Marsenića i golmana Milosavljeva, junaka meča, Srbija je napravila mini seriju 5:0 i prošla na Svetsko prvenstvo.

Kada nije išlo Lazara Kukića i Petra Đorđića, u finišu se razigrao Đorđe Đekić. Pre toga je promašio zicer, kao i Marsenić i Orbović. Stegla se ruka Orlovima, Slovenija je bila na pragu čuda, vodila 20:18, ali tada je Đekić preuzeo stvar u svoje ruke. U 56. minutu je postigao prvi gol u dresu Srbije, a finiš su naši rukometaši odigrali kio u transu. Radivojević je izjednačio, Marsenić doveo opet Srbiju u prednost, a tačku na pobedu stavili su Đekić i golman Milosovljev koji je od svog gola ubacio loptu u praznu mrežu.

Veliki uspeh Srbije, pala je favorizivana Slovenija!

Srbija je loše krenula meč. Gosti su poveli sa 2:0 i najavili da bolju partiju nego pre tri dana u Celju. Kada su usledile dve „bombe“ Petra Đorđića, kada je Dejan Milosavljev počeo da čini čuda na golu (uhvatio dve „žive lopte“ Zarabecu iz sedmerca i Dolencu sa devet metara), Srbija je preuzela vođstvo. U prvih pet minuta nismo postigli gol, stegla se ruka Orlovima, ali smo ve u 11. minutu poveli prvi put na meču – 5:4.

Menjao je Zorman, već posle 15 minuta su svih šest igrača u polju, osim golmana Klemena Ferlina, zamenjna. Milosavljev je bio fantastičan u prvih 30 minuta. Imao je devet uspešnih odbrana i do ludila dovodio protivničke igrače. Domenu Markuc je odbranio zicer u kontri. U finišu prvog dela igre razigrao se naš kapiten Nemanja Ilić, pa je prednost bila konstatna od dva do tri gola. Kada je šut stao Đorđića i Kukića, odličnu rolu imao je desni bek Vojvodine Jovica Nikolić, koji je menjao Miloša Orbovića. Njegovim pogotkom u 21. minutu, Srbija je prvi put na utakmici imala +3 - 9:6.

Vanja Ilić na ramenima Mijaila Marsenića (©Starsport)Vanja Ilić na ramenima Mijaila Marsenića (©Starsport)

Bučna kragujevačka publika davala je krila Orlovima. Za razliku od Celja, napad je bio slabiji, ali je zato odbrana sa Ilijom Abutovićem i Draganom Pešmalbekom bila fenomenalna. Zaustavljeni su dvojica najboljih igrača Slovenije, tandem Pik Sgeda, Dean Bombač i Borut Mačkovšek, dok je opet indisponiran bio nekadašnji rukometaš Barselona, sada francuskog Limoža Jure Dolenec.

Slovenci su u nastavku stegli odbranu, zaigrali na sve ili ništa. Serijom 4:1, gosti su preokrenuli rezultat na 12:11 u 38. minutu. Napad je tada zatajio, Nemanja Ilić je promašio sedmerac (pogodio stativu). Đerona je uveo u igri na desnom beku Jovicu Nikolića koji je bio sjajan u nastavku. Postigao je dva gola kada je bilo najvažnije i pokazao zašto je ubedljivo najbolji rukometaš u Superligi Srbije.

Nedelja, 14.00: (1,55) Holandija (8,50) Portugalija (2,95)

Golom iz kontre, Marsenić je opet vratio Orlove u vođstvo – 16:15. U finišu se razigrao najbolji igrač Slovenije Dean Bombač. Slovenija je povela sa 17:16 u 53. minutu. Promašio je zicer Orbović, a Vanja Ilić promašio prazan gol. Strepeli smo u finišu, gosti su došli na +2 golom levorukom Janca, ali Srbija ide na Svetsko prvenstvo. Na kraju, rezultat nije bio realan. Predali su se Slovenci u poslednjih dva, tri minuta, kada su videli da nemaju šanse i da će posledugo godina da propuste jedno veliko takmičenje.

Srbija će posle Evropskog prvenstva u Segedinu ove godine, igrati na drugom uzastopnom velikom takmičenju, posle propuštanja Svetskog prvenstva u Egiptu 2021. Naredni šampionata u Poljskoj i Švedskoj je i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, što može da bude kruna ove generacije koja raste pod vođstvom Tonija Đerone. Konačno, imamo reprezentaciju koja može visoko. Možda nismo još u prvih šest, sedam na svetu, ali u drugom ešalonu sigurno jesmo, kao slekcija koja napreduje i od koje se tek očekuje da zablista na velikim takmičenjima.

REVANŠ BARAŽA ZA PLASMAN NA SP

SRBIJA – SLOVENIJA 23:20 (10:8)

KRAGUJEVAC – Dvorana Jezero. Gledalaca 4.000. Sudije: Nikolov i Načevski (Makedonija). Sedmerci: Srbija 3 (2), Slovenija 4 (3). Isključenja: Srbija 8, Slovenija 12 minuta.

SRBIJA: Milosavljev 1 (16 odbrana, sedmerac), Borzaš, Sretenović, Đukić, Abutović, Radivojević 4, N. Ilić 4 (2), Pešmalbek 1, V. Ilić 1, Kukić 1, Nikolić 3, Marsenić 3, Đekić 2, Orbović, Đorđić 3, Cupara.

SLOVENIJA: Ferlin (12 odbrana), Henigman, Marguč, Janc 4, Dolenac, Cingesar 3, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec, Žvižej 2, Bombač 6, Mačkovšek 2, Vlah, Suholežnik 1, Baznik.

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA (REVANŠI)

Subota

Mađarska - Izrael 31:22 (15:13) /prvi meč: 33:32/

Hrvatska - Finska 36:22 /prvi meč: 34:21/

Srbija - Slovenija 23:20 (10:8) /prvi meč: 34:31/

Island - Austrija 34:26 /prvi meč: 34:30/

Farska Ostrva - Nemačka 27:33 (16:15) /prvi meč: 26:34/

Nedelja

14.00: (1,55) Holandija (8,50) Portugalija (2,95) /prvi meč: 33:30/

18.00: (1,22) Crna Gora (11,0) Grčka (5,20) /prvi meč: 23:25/

19.00: (1,30) Makedonija (9,00) Češka (4,40) /prvi meč: 24:24/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija SlovenijeToni ĐeronaLazar KukićNemanja IlićPetar Đorđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara